13
nov.
13

Profunzimea in filme de actiune si alte fite de pseudointelectuali

Printre multele lucruri care-mi provoaca greata se regaseste atitudinea moderna fata de chestiile care-au fost populare candva in trecut. De exemplu, vezi tot mai multi pulifrici care simt nevoia sa faca misto de filmele de actiune cu Stallone, Van Damme sau Schwarzenegger. Ca vai dom’ne, ce filme penibile, ca doar actiune si-mpuscaturi, ca nimic profund sau sensibil!

Si ma-ntreb cat de prost trebuie sa fii ca sa subliniezi ca nu era nimic profund in filmele de actiune. E ca si cum te-ai uita la o melodrama si ai remarca, plin de satisfactie, ca n-ai gasit nimic de ras la ea. Bravo imbecilule, ai descoperit ca Terminator n-a fost un film profund! Ce-ai fi vrut, lectii de viata si filozofie intr-un film cu un android care vine din viitor sa ucida pe cineva? Si nu zic ca n-ar fi posibil, dar nu-ntr-un film cu Schwarzenegger. Omul s-a remarcat ridicand greutati si jucand in filme violente, nu strivind corola de minuni a lumii.

Oricum, prefer oricand sa vad un film cu mult bum-bum decat 75% din filmele considerate azi destepte. Pentru ca, in general, cele din urma sunt filme simple, cu lectii de viata superficiale si-ncarcate de pretentii. Profunzime de suprafata, pe placul prostului care are nevoie sa vada chestii simple cu pretentii de profunzime, ca sa le-nteleaga si sa se simta si el profund. Si sa rada de niste filme despre care n-a pretins nimeni c-ar fi profunde, ca sa se pozitioneze, in mintea lui, deasupra incultilor si superficialilor care gusta si un film cu mult sange.

Asta e problema cu pseudointelectualul pseudoprofund: el e mai superficial decat media, dar consuma produse asociate cu inteligenta si rafinamentul, ceea ce-l face sa se simta destept. Daca o casa de filme face un film idiot, dar il promoveaza ca pe un nou Shawshank Redemption, toti hipsterii cu figuri vor vrea sa-l vada si sa-l comenteze, ca li se pare ca asta-i ridica in ochii interlocutorilor. Si se vor arata foarte mirati daca spui ca nu l-ai vazut („Cum, nu l-ai vazuuut?! Pai trebuie sa-l vezi, e super!”) si vor da ochii peste cap daca le spui ca l-ai vazut si ca e un cacat de film, pentru prosti care vor sa se simta destepti. Sau ca te-ai uitat 20 e minute, apoi l-ai inchis si i-ai blestemat pe toti cei responsabili, incepand cu regizorul si terminand cu actorii, pentru cele 20 de minute irosite.

Filmele, muzica si cartile care nu spun nimic interesant, dar sunt prezentate ca un apogeu al rafinamentului sunt ca un hamburger despre care McDonald’s ar pretinde ca reprezinta culmea nutritiei. Si pe care imbecilii l-ar consuma in masa, ca a zis McDonald’s de bine despre propriul produs, deci trebuie sa fie bun.

Reclame

1 Response to “Profunzimea in filme de actiune si alte fite de pseudointelectuali”


  1. noiembrie 16, 2013 la 6:56 pm

    As vrea sa contrazic „intelectualii” – eu am plans de-am rupt cand Terminator s-a dus in lumea celor drepti…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: