23
feb.
12

Habotnicie, paranoia şi lipsă de raţiune

Rubrica de comentarii de la articolul de acum o săptămână a devenit chat. N-aş avea o problemă cu asta, dar dezbaterea este stupidă, ca orice discuţie în care cineva aduce argumente, iar interlocutorul o ţine pe-a lui.

Ce mi-a atras atenţia este atitudinea doamnei Cristina. Las la o parte poziţia faţă de măsurile de protecţie socială (după cum i-am spus altundeva, părerile ei pot fi susţinute, dar ea nu se descurcă), pentru c-a insistat s-ajungă la discuţii despre religie. Viziunea ei se remarcă prin 2 păreri: predarea în şcoli ar trebui făcută din perspectivă religioasă, iar atitudinea din sistemul educaţional actual este anti-creştină. Analizăm pe scurt, pentru că suntem obosiţi.

Nu-nţeleg cum ai putea preda matematica din perspectivă religioasă. Matematica e matematică. De 2 ori 3 înseamnă 6. Sau chimia: fierul este metal, chiar dacă tu crezi c-ar trebui să consultăm biblia. Fizica: 2 corpuri care se ating îşi vor echilibra în timp temperaturile, fără să fie nevoie de intervenţia unei forţe supranaturale. Astronomia: Terra nu este centrul Universului. Da, ştiu că într-o perioadă s-au iscat controverse cu privire la poziţia Terrei în Univers, iar nişte oameni care susţineau adevărul au fost arşi pe rug, dar asta e realitatea. De ce să predai aşa ceva din perspectiva religioasă? Şi cum s-o faci?

Bine, bănuiesc că ideea era că ea nu e de acord cu teoriile astea şi consideră că n-ar trebui să le-nveţe copiii ei, pentru că ea vrea să-i înveţe alte chestii. Şi aici avem 2 probleme:

1. copiii ei vor avea probleme când va veni vorba să se angajeze, să poarte o discuţie sau să nu se facă de râs. Imaginaţi-vă următorul dialog:

– Ce părere ai despre dinozauri?

– Nu cred în ei.

– Cum adică?

– În Biblie nu spune nimic despre ei, deci n-au existat. Dinozaurii sunt o teorie ateistă.

2. ea este destul de egoistă încât să susţină că trebuie să aibă voie să-şi educe copiii cum VREA EA, nu cum ar fi mai bine pentru ei. Aş putea demonstra că nu prea ştie ce e bine, bazându-mă pe ce-a spus în comentarii până acum, dar mă abţin. Ar fi inutil.

Cristina are şi altă părere: sistemul educaţional este anti-creştin. Pentru simplul motiv că nu este pro-creştin. Nu există gri, doar alb şi negru. Repet ce-am încercat să-i explic: dacă nu te plac nu-nseamnă că vreau să te omor. Nu-mi pasă de tine. Sunt neutru.

Altă bombă: „dacă scoatem creştinismul din şcoli, să scoatem şi anti-creştinismul”. Dacă există doar aceste 2 perspective (conform părerii Cristinei), înlăturarea „religiei ateiste” implică reintroducerea creştinismului. Iar eu nu vreau copii spălaţi pe creier. Vreau ca fiica mea să-nveţe cum funcţionează reproducerea, nu că avortul e un păcat. Vreau ca fiul meu să afle că trăznetul reprezintă un fenomen perfect explicabil, nu pedeapsa divină pentru păcatele oamenilor. Exemplul este puţin exagerat, dar cred că e destul de clar ce vreau să transmit.

În rest, văd la Cristina comportamentul persoanei care se simte izolată, din cauză că tot mai puţini oameni îi împărtăşesc convingerile. Şi începe să creadă că tot ce nu-i de partea ei e împotriva ei. A se vedea „dacă nu e pro-creştin, e anti-creştin”. Sau discursul despre cum majoritatea încearcă să-şi impună părerile.

Aţi observat că, orice-ai face, aproape toate minorităţile se simt discriminate şi ameninţate? Şi că, invocând protecţia la care au dreptul, încearcă să modifice regulile după care trăieşte majoritatea?

Reclame

1 Response to “Habotnicie, paranoia şi lipsă de raţiune”


 1. februarie 23, 2012 la 5:39 pm

  Imi place ca rasucesti cuvintele mele doar ca sa-ti sustii parerea. Dar,

  Predarea in scoli este deja religioasa. Ateista. Nu propun predarea religiei crestine in scoli, propun ca statul sa lase parintii care nu sint de acord cu invatatura din scoli sa isi educe copiii cum vor ei. Chiar si Constitutia prevede asa ceva.

  1. Au existat dinozauri, inca se mai descopera oase. De ce spui minciuni despre pozitia crestina?

  2. De unde sti ca ce vreau eu nu este bine pentru copiii mei?

  Fiicele mele stiu cum functioneaza reproducerea, dar si ca avortul e pacat. Una nu este separata de alta. Traznetul ete un fenomen explicabil. Imi place ca inventezi lucruri care nu exista.:)

  Izolata? Haha. Sint peste 2 milioane de copii care invata la domiciliu si grupuri si grupulete formate din abundenta, numai timp sa avem sa participam la toate activitatile oferite. Dar normal, nu stii nimic despre acest lucru, nu?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: