15
feb.
12

Sinistraţii, capacitatea de-a abstractiza şi dorinţa de-a te ajuta singur

Au început să mă plictisească ştirile despre sinistraţi. Toate spun aceleaşi lucruri: iad alb, cantităţi uriaşe de zăpadă, lacrimi, drumuri blocate, ajutoare, localităţi izolate. Nimic diferit faţă de alte ierni.

A, ba da, declaraţia lui Mihai Răzvan Ungureanu şi controversele pe care le-a stârnit. Pentru că nu gândesc când ar trebui şi gândesc prea mult când ar trebui să nu complice lucrurile, unii consideră că MRU a exagerat când a spus că e inadmisibil ca militarii să muncească la deszăpezire, în timp ce beneficiarii direcţi stau degeaba. Şi s-a ajuns la fel de fel de discuţii despre bolnavi, bătrâni şi copii care nu pot da la lopată.

Sebastian Bârgău a-ncercat să bată-n toba bunului-simţ aici şi aici, dar n-a avut mare succes, după cum demonstrează unele comentarii. Oamenii care cred în „ajută-te singur” au fost de acord, ceilalţi s-au agăţat de fel de fel de excepţii şi detalii nesemnificative pentru a-şi apăra viziunea. Sau antipatia faţă de autorităţi, pentru că e interpretabil.

Un argument mi s-a părut excepţional de idiot:

Daaaar, militarii sunt plătiţi să combată efectele catastrofelor şi fenomenelor meteorologice deosebite.

Just. Totuşi, irelevant, deoarece nu scrie nicăieri că n-ai voie să pui mâna pe o lopată, că le iei pâinea militarilor. Faptul că medicul e obligat să-ţi pună piciorul în ghips nu-nseamnă că trebuie să calci în toate gropile, că are cine se ocupa de fracturile tale.

Dar să luăm un exemplu mai apropiat de situaţia în discuţie: să spunem că-ţi ia casa foc. Pompierii sunt obligaţi să te scoată din clădirea în flăcări, să stingă focul şi să salveze ce se poate salva. Deci, teoretic, nu eşti obligat să faci nimic. Întrebarea este dacă tu vei sta ca prostul în casa care arde sau vei încerca şa ieşi, eventual luând cu tine obiectele care au o anumită valoare şi pe care le poţi căra. Dacă ai un furtun în curte, îl foloseşti sau aştepţi să vină pompierii, că e datoria lor să-ţi salveze casa?

Şi acum va sări Asociaţia obosiţilor de prea mult stat:

Hâr, câr, mâr, dar una e să-ţi ardă casa şi alta e să ai curtea plină de zăpadă! Normal că nu stai cu mâinile-n sân în caz de incediu!

Da. Normal că faci ceva, pentru că fiecare minut în care stai în casă sau te uiţi la vâlvătaie în loc să foloseşti furtunul te costă. În prima ipoteză te poate costa chiar viaţa. Cu înzăpezirea e altceva: nu-ţi distruge lucrurile şi nu te omoară decât în cazuri extreme.

Dar, la un nivel abstract, e acelaşi lucru: poţi să faci ceva pentru tine sau s-aştepţi să facă altul, că ăla e plătit pentru asta. De exemplu, poţi aştepta s-apară un poliţist când te uşurează cineva de portmoneu şi telefon. E treaba Poliţiei, de ce să ripostezi tu? Sau poţi să-i plasezi un croşeu în barbă/un genunchi în zone sensibile tâlharului, pentru că domnii în albastru nu apar la comandă.

Aşa e şi cu sinistraţii: câţiva sunt chiar neputincioşi, aşa că-i excludem. Alţii s-au organizat, au pus mâna pe lopeţi şi tot au făcut ceva. Dar restul? Aceia de ce aşteaptă să-i ajute altcineva, în timp ce stau degeaba şi se plâng că nu le-a dat nimeni măcar o pâine? Îmi scapă mie ceva? Parcă se spunea că, dacă vrei un lucru bine făcut, îl faci singur. Bine, nu refuzi ajutorul care ţi se oferă, dar te bazezi, în primul rând, pe tine.

Apropo, se vorbeşte despre generalizarea sărăciei în mediul rural. Eu cred că fenomenul e uşor de explicat: atitudinea faţă de muncă şi faţă de ajutorul primit de la autorităţi. Sau vrea cineva să-mi spună că, dacă un om preferă să nu se poată mişca prin curte decât să pună mâna pe o lopată, e foarte probabil ca respectivul să fie hărnicia întruchipată în restul anului?

Reclame

8 Responses to “Sinistraţii, capacitatea de-a abstractiza şi dorinţa de-a te ajuta singur”


 1. 1 ion ion-romanul care nu face politica
  februarie 15, 2012 la 7:55 am

  Gresit! Militarul e platit sa te apere de invadatori din exterior si nu sa te dezapezeasca,nu sa sape santuri.Cu asta se ocupa apararea civila care in fiecare an primeste fonduri pentru lopeti, conserve, apa….etc.Doar ca apararea civila inseamna niste slujbe platite si sa nu faca nimic, iar romanul a ramas cu mentalitatea comunista „militarul sa imi faca sant caci si eu am facut”.

  • 2 Teo
   februarie 15, 2012 la 12:14 pm

   Mă refeream (şi se refereau) la faptul că militarii sunt folosiţi în situaţiile de necesitate, pentru înlăturarea efectelor unei calamităţi sau unui fenomen meteorologic deosebit.

 2. 3 FLOW
  februarie 15, 2012 la 9:10 am

  Tu de care sinistrati vorbesti ca presupun ca nu de aia la care le cauti hornul de la casa prin zapada, nu ?

  • 4 Teo
   februarie 15, 2012 la 12:26 pm

   Mă refer la cei care puteau pune mâna pe o lopată şi, implicit, preîntâmpina înzăpezirea, dar au ales să n-o facă.

   Mă-ndoiesc că vreo casă a fost acoperită de zăpadă în 5 minute.

 3. 5 adrian
  februarie 15, 2012 la 1:24 pm

  obiectiv vorbind,sa cureti la lopata o curte de zapada de 3 metri in cateva zile e o performanta remarcabila.respect pentru ai de-s in stare.pe aici,vad,cu duiumul.

  • 6 sony
   februarie 16, 2012 la 7:20 am

   pentru inceput nu era nevoie sa curete toata curtea de zapada.ajungea sa faca carare,si sa intretina, pana la lemne,fantana,animale,intrarea in pivnita,cuptorul care se folosea odata la facutul painii,privata din fundul curtii etc etc. asa au facut unii care nu au avut nevoie de ajutor,si vb de femei singure in jud ialomita,oameni cu varste de peste 70 de ani.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: