30
aug.
11

Eşti prost? Nu-i nimic, te salvează cineva

Cică s-au mai înecat la mare nişte isteţi care-au crezut că salvamarii le spun să nu se-ndepărteze prea mult de mal pentru că au chef de conversaţie. Tragic, ce să spun…

Asta mi-a amintit de ştirile pe care le tot aud iarna, cu turişti care se rătăcesc la munte pentru că se abat de la traseu, că ei se cred Bear Grylls sau oamenii muntelui. Şi salvamontiştii se mobilizează, trimit echipe să-i caute şi speră să se mai liniştească vântul, să trimită şi un elicopter. Invariabil, o astfel de ştire se-ncheie cu „Din fericire, au fost găsiţi teferi, dar puţin speriaţi.”. Sau, mă rog, nu chiar invariabil, pentru că unii mai mor îngheţaţi sau cad într-o prăpastie.

Ce vreau să spun este că eu nu văd mare motiv de fericire. Ăia sunt nişte proşti care se cred mai deştepţi decât oamenii care, prin natura profesiei, ştiu ce e recomandat şi ce nu. E ca şi cum ai spune că, din fericire, a scăpat unul care-a-nghiţit vopsea ca să demonstreze că indicaţiile de pe cutie („conţinut toxic”) sunt un mare bullshit: un imbecil încă trăieşte. Nu mă deranjează, dar nu mă bucură. Aştept să-şi taie gâtul cu o lamă, ca să ne demonstreze că poţi trăi şi fără sânge.

Oricum, temerarii muntelui ar trebui obligaţi să plătească deplasarea echipelor de salvamontişti. Şi combustibilul elicopterului. Te-ai abătut de la traseu şi te-ai rătăcit? Drăguţ, se-ntâmplă. Îţi dăm nota de plată sau ţi-o trimitem prin poştă? Cash, cec, card? Muncă-n folosul comunităţii?

Şi există soluţii şi pentru deştepţii de la mare (există unii care au fost „salvaţi în ultimul moment”): amenda. Steagul acela este vizibil, nu? Dacă vrei s-o faci pe Rahan şi curenţii au altă părere, plăteşte.

Spuneam acum o vreme că prostul poate fi dresat cu pedepse şi c-ar trebui înăsprite pedepsele. Îmi menţin părerea.

Reclame

2 Responses to “Eşti prost? Nu-i nimic, te salvează cineva”


  1. 1 RoleModelu
    septembrie 5, 2011 la 1:07 pm

    Cum bine a zis vara trecută un tovarăș din America, ăștia nu trebuie salvați. E selecție naturală.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: