29
aug.
11

Vai, domnule hipster, aţi intrat în pământ de ruşine?

Cred că oamenii care poartă ochelari doar de dragul de-a purta ochelari şi cei care-şi pun rame fanteziste ar trebui pocniţi între ochi. Bine, nu foarte tare, că există riscul să-i omori şi nu merită să socializezi cu un puşcăriaş cât dulapul (ăla de pe vremea bunicii, nu ăsta ergonomic de la IKEA) doar ca să cureţi Universul de lepădături. De fapt, mai bine nu-i mai pocneşti, că poate le spargi ochelarii şi le răpeşti sensul vieţii.

Mă rog, divaghez. Ideea este că nu văd niciun motiv pentru a purta ochelari când n-ai probleme cu vederea. Pe lângă faptul că e jignitor pentru cei care-i poartă din motive medicale să fie asimilaţi turmei de hipsteri spălaţi pe creier, nu pricep de ce ochelari. De ce nu cârje? De ce nu cărucioare cu rotile? De ce nu aparat auditiv? Şi mai am o idee genială, dar vine mai târziu.

Chiar mă-ntreb cum le-a venit ideea. O fi decis unul că-i stă bine cu nişte bucăţi de sticlă la ochi? Urmărea să obţină ceva? Sau i-a plăcut vreun film cu spioni în care agentul 1294605805237392 avea ochelari cu raze toate-literele-alfabetului şi, pe lângă faptul că putea distruge tancuri doar uitându-se la ele, arăta şi şmecher?

De fapt, cred că se plictisea unul şi, după o sticlă de vodcă, a purtat următoarea discuţie cu un prieten:

– Auzi, frateee! De mâine io-mi pun ochelari!

– De ce, nu mai vezi bine?

– Aaa, nu mă, că nu-mi pun de vedere!

– Adică-ţi pui ochelari de soare?

– Nu, bă, îmi pun ochelari normali.

– Ochelarii normali te ajută să vezi mai bine. Ce, te-ai tâmpit?

– Nu mă boule, îmi pun ochelari care nu sunt de soare şi nu te ajută să vezi mai bine. Sticlă normală.

– Deci… te-ai tâmpit sau nu?

Nu se tâmpise, ci se trendsetterise. Din păcate.

Mai ţineţi minte cum era când eram mici? Dacă purtai ochelari exista posibilitatea să se facă bancuri pe seama ta. Acum e un semn că eşti interesant şi alternativ. Aştept s-ajungă pe aceeaşi poziţie aparatele dentare. Nu c-ar fi o problemă cu ele, dar au alt scop decât să te facă interesant.

Ramele groase şi colorate ca ROGVAIV sunt dovada supremă că-ţi filează o lampă. De ce ţi-ai lua nişte rame cât degetul, de o culoare dubioasă (adică alta decât negru, albastru sau, cu indulgenţă, verde)? Ai vreo glandă care secretă LSD şi rama te ajută să vorbeşti cu Armilian, îngerul zâmbăreţ din a opta dimensiune?

Şi unii spun că e treaba lor ce poartă şi cum poartă şi că eu sunt nesimţit că mă uit la ei şi râd cu gura până la urechi. Băi copii, nu asta e ideea. Sigur că e treaba voastră ce purtaţi şi cum purtaţi, mai ales când vă priveşte lumea şi se gândeşte că e trist să ai 20 de ani în buletin şi minte de 7 ani („Uuu, e cololaaaat, vleaaau!”). Ideea este că nu sunteţi nici interesanţi, nici inteligenţi. Nici alternativi. Copiii poartă ochelari cu rame roz în formă de capul lui Mickey Mouse. Ăia sunt alternativi. Voi sunteţi nişte fraieri care vor să imite nişte copii de 6 ani, dar n-au curajul să meargă până la capăt.

Bine, argumentul irefutabil este următorul: dacă voi nu sunteţi nişte înapoiaţi mintal, ci nişte originali, eu nu sunt bulangiu, ci un om pe care-l amuză înapoi… originalii. Acceptaţi-mă. Fiţi toleranţi.

Aţi observat că femeile care se dau în vânt după hipstereală sunt, în general, ciudate? Adică nu ciudate, ci speciale. Au tot timpul câte-o părere despre care n-ai cum să ai vreo părere, pentru că părerile lor sau ce dracu’ or fi înşiruirile alea de cuvinte nu prea au sens. Sau nu-l vezi tu, că nu vii din lumea LSD-ului. Dar, în general, e bine ca o-nşiruire de cuvinte să aibă sens şi pentru pamânteni.

În afară de asta, sunt gata să-ţi atragă atenţia când faci mişto de ceva sau cineva că nu e bine, că şi ăia sunt oameni şi că faptul că faci mişto de ei nu te face mai bun decât ei. Sau decât eşti. Just. Dacă fac mişto de el, cel mai probabil mă consider mai bun decât el din cel puţin un punct de vedere. Şi, în contextul respectiv, acel punct de vedere contează. Just şi la a doua parte. Nici nu credeam că devin mai deştept decât sunt acum dacă fac mişto de Crin Antonescu.

Dac-ar fi existat un popor al hipsterilor în vremea lui Conan, războiul ar fi fost ceva amuzant: ar fi luptat cu săbii în formă de floare şi carele lor de luptă ar fi fost căruţe verzui trase de unicorni. Şi, foarte important, ochelarii s-ar fi inventat putin mai devreme. Bine, nu cei utili. Cei purtaţi „de frumuseţe”. Şi, pentru că toată lumea din ţara aia a hipsterilor ar fi purtat ochelari, conducătorul lor s-ar fi orientat spre monoclu. Sau ochelari cu rame roz şi groase cât antebraţul lui Conan. Trebuie să te distingi cumva când eşti conducător.

Aşa, ideea de care spuneam mai devreme: legaţi-vă la ochi, luaţi-vă un baston roşu şi orbecăiţi prin oraş. De ce roşu, vă-ntrebaţi? Pai, dragii mei discipoli într-ale originalităţii, trebuie să se vadă clar ca nu sunteţi cu adevărat orbi, ci alternativi. Şi ăsta e un semn. Un semn că voi militaţi pentru ceva, nu se ştie ce (şi probabil nu ştiţi nici voi) şi că oamenii amabili de pe stradă trebuie să vă-ndrume spre cea mai apropiată gură de canal fără capac. Şi voi să picaţi în ea, ca să arătaţi că oamenii obişnuiţi sunt intoleranţi şi vă persecută.

Şi să auziţi frecvent întrebarea din titlu.

Reclame

3 Responses to “Vai, domnule hipster, aţi intrat în pământ de ruşine?”


 1. 1 RoleModelu
  septembrie 5, 2011 la 1:05 pm

  Credeam că doar eu îmi doresc să-i rearanjez molecular. Mersi, blogger-ul la nevoie se cunoaște!

 2. 2 radu
  martie 3, 2012 la 10:53 am

  sunt de aceeasi parere cu RoleModelu
  😀


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: