13
iul.
11

Visul s-a terminat

Bacalaureat. Opinii, lamentări. Bravo Funeriu! Muie Funeriu! A făcut bine. Ba e de rău. Falsuri la Antena 3. Falusuri pentru jurnaliştii de acolo (nu doar pentru isprava lui Radu Tudor, ci în general). Tot tacâmul.

Apoi s-a vorbit despre cum am făcut primul pas spre normalitate. Că deveneam o ţară de şaormari cu diplomă, că nu e normal să avem absolvenţi de liceu care nu ştiu unde se pune cratima şi aşa mai departe. De acord. Totuşi, nu-mi amintesc să fi analizat cineva indignarea pricinuită de ideea cu camerele din sălile de examen. Cel mult, motive de tipul „au vrut să copieze şi n-au putut”. E şi asta, dar numai în cazul celor care-au dat efectiv examen. Altfel, problema e puţin mai complexă.

Ce s-a-ntâmplat: ca orice popor scârbit de propria existenţă, am vrut să ne reinventăm. Existau destule moduri de a face asta, dar noi am decis să fim o ţară de intelectuali. Merge mai repede, e mai uşor, celelalte ţări ne vor privi cu invidie şi, dacă tot ies atâţia, cresc şansele să avem oameni deştepţi în fruntea ţării… cândva în viitor. Deocamdată, ne simţim bine şi ne lăudăm. Zis şi făcut: universităţi peste tot, absolvenţi, licenţiaţi în ecologie şi protecţia mediului, generaţii de indivizi pregătiţi, un viitor luminos.

Apoi, s-a produs inevitabilul: am început să credem că suntem cu adevărat un popor de genii şi că vom fi cu toţii manageri, directori, consilieri şi câte şi mai câte. Şi, chiar dacă eram vag conştienţi că nu prea e posibil (pentru că, în general, e nevoie şi de oameni care să execute ordinele primite de la cei aflaţi pe o treaptă ierarhică superioară), am ales să ignorăm realitatea. Că e mai uşor să crezi ceva ce-ţi mângâie orgoliul.

De aceea a fost atât de multă lume supărată pe Daniel Funeriu: s-au dărâmat iluziile. Când promovabilitatea la primul examen serios este sub 50%, nu te mai poţi gândi la cum vei deveni o putere economică în următorii 20 de ani sau la cum vei conduce lumea cu legiunile tale de specialişti în filozofie şi ştiinţe politice. Şi-ti vezi condiţia. Şi realizezi că nu ajung câteva zeci de mii de diplome ca să se schimbe. Unde mai pui că şi diplomele acelea se vor împuţina.

Şi-ti rămâne o singură soluţie: să educi cu adevărat următoarea generaţie în loc să-i spui să meargă neapărat la facultate şi să te aştepţi să fie educată acolo. Şi asta necesită efort.

Reclame

0 Responses to “Visul s-a terminat”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: