20
Ian
11

v. Cum prevenim consumul de droguri?

Am văzut cu toţii campaniile împotriva consumului de droguri: statistici, avertismente, fotografii, mărturii ale unor foşti consumatori… apă de ploaie. Nu spun că sunt total inutile campaniile, dar, per ansamblu, nu ajută foarte mult.

Cauza principală a consumului de droguri nu este lipsa de informaţie. Da, ştim că sunt nocive. Da, ştim că provoacă dependenţă. Da, ştim că etnobotanicele sunt mai toxice decât cocaina şi provoacă dependenţă mai repede. Ştim că, în timp, îţi pierzi prietenii şi-ţi distrugi viaţa. Totuşi, se trage la greu.

Eu sunt adeptul ideii că tot ce facem are un motiv şi un scop. Prin urmare, există un motiv pentru care tot mai multă lume ia droguri şi un scop pentru care, în minţile multora, merită să-ţi asumi riscul de-a ajunge o epavă.

Intenţionam să scriu o analiză mai detaliată, dar am renunţat. N-are rost să ne pierdem în detalii, aşa că voi fi scurt: peste 75% dintre semenii noştri sunt, din punct de vedere psihic şi emoţional, butoaie cu pulbere. Neîmpliniri, frustrări, presiune externă, presiune internă, lipsa unei imagini clare asupra sinelui, teama, furie, oboseală, relaţii eşuate, nevoia de pace. Probabil voi scrie mai mult pe tema asta la un moment dat; scopul este tocmai pacea.

Se spune că drogurile „te fac să te simţi bine”. Ca să fim mai exacţi: te fac să te simţi ca un zeu. Împăcat cu tine, împăcat cu lumea. Relaxat. Pus pe fapte mari. Nu mai ai nevoie de validarea celor din jur sau de autovalidare. Desigur, senzaţia dispare în momentul în care trece efectul drogului. Şi, pentru că n-o poţi experimenta altfel, tragi mai mult. Puţin câte puţin, până-n ziua în care simţi că turbezi fără o linie grasă (sau o injecţie/pastilă).

O a doua problema o reprezintă orgoliul şi falsa stimă de sine: „Mie n-o să mi se-ntâmple. Eu ştiu când să mă opresc. Eu n-am cum s-ajung dependent.”. Sigur, e uşor de zis. Aşa am spus şi la prima ţigară.

Aici pot da vina si pe campaniile împotriva consumului: din dorinţa de-a sădi teama de droguri în mintile potenţialilor consumatori, se fac multe exagerări. De exemplu, ideea conform căreia marijuana e doar primul pas pe drumul spre heroină. în momentul în care cunoşti pe cineva care fumează de câţiva ani şi n-are nici pe dracu’, realizezi că unele avertismente sunt inexacte (ca să fiu finuţ). Ideea  îţi rămâne undeva în adâncul minţii şi se dezvoltă. Şi este posibil ca, mai devreme sau mai târziu, să-ţi spui că, poate, nici metamfetamina nu este atât de rea cum se spune. În fond, au minţit când au vorbit despre iarbă. Ce-i oprea să mintă cu privire la alte droguri? Apoi, tu nu vei ajunge dependent: te vei opri la timp. Iar drogurile sunt tentante.

Mai sunt factori precum teribilismul, curiozitatea sau plictiseala. Dar, la un nivel superior, personalitatea rămâne principala cauză.

Titlul conţine o-ntrebare. Răspunsul cel mai simplu ar fi: prin educaţie. Educaţie emoţională. Mai multe ore de psihologie. Inducerea ideii că, dacă decizi sa faci ceva, nu te poate opri nimic. A convingerii că 95% dintre problemele de care ne izbim pot fi rezolvate. Educarea părinţilor şi a viitorilor părinţi (da, multe probleme pleacă de acasă). Campanii care să se concentreze pe problemele cu care se confruntau foştii consumatori înainte de-a pleca pe drumul drogurilor. Identificare. Puştimea trebuie să-nţeleagă că tipul care umblă prin parc cu seringa-n venă nu este doar un tâmpit, ci un om care s-a confruntat cu probleme asemănătoare cu ale lor. Şi, al dracului de important, că şi el si-a spus că se va opri la timp.

Practic, ar trebui făcute schimbări la nivelul societăţii. Sigur, până să vedem aşa ceva, fiecare trebuie să se schimbe pe el. Şi aici intervine marea problemă: schimbarea este un proces lent şi dificil. Din nou, trebuie implementate programe axate pe dezvoltarea personală.

Cum nu pare probabil ca-n viitorul apropiat să se-ntâmple aşa ceva, autoeducarea rămâne de bază. Şi, cum Internetul este plin de materiale şi cărţi de psihologie, trebuie doar puţină voinţă… şi, eventual, nişte îndrumări. Motiv pentru care voi reveni, în viitorul apropiat, cu o listă de cărţi care, pe termen lung, se pot dovedi utile.

Pâna atunci, distracţie placută!

Anunțuri

1 Response to “v. Cum prevenim consumul de droguri?”


  1. 1 RoleModelu
    August 20, 2011 la 7:04 am

    ”Revoluția-nseamnă educație. Sau acumulare, stocare și procesare de informație.” (Cedry2k – KOutro)


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


Feed. Bine fiert.

Mesaje cu liliacul călător

wordpress analytics
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: