31
aug.
10

iv. Putem suprima traficul de droguri?

Scurt şi la obiect: nu în mod direct.

Cred că v-aţi prins cu toţii că, oricâte droguri şi oricâţi traficanţi ar captura Poliţia, pe străzi tot se găseşte marfă. N-are rost să vorbim despre pierderi calculate, despre corupţie şi despre prezervative pline cu prafuri, transportate în stomac de cărăuşi. Lucrurile astea se ştiu.

După părerea mea, lupta împotriva drogurilor nu se duce pe frontul corect. OK, tu capturezi câteva kilograme de cocaină/heroină şi arestezi nişte dealeri. În cazuri fericite, distrugi o reţea. Drăguţ, dar ineficient.

Pe termen scurt, preţurile vor creşte. Sunt mai puţine droguri şi/sau mai puţini distribuitori, deci oferta scade. Din păcate, cererea este aceeaşi, ceea ce va duce, foarte probabil, la creşterea numărului de infracţiuni. Pentru că davistul are nevoie de doză şi, dacă n-are bani, face rost. Datul în cap este cea mai simplă metodă.

Pe termen lung, nu se va schimba nimic. Vor intra alte droguri, vor apărea metode noi de introducere a acestora în ţară, pe străzi vor vinde alţi dealeri. Şi se vor constitui noi reţele. Indiferent de cât de aspre sunt pedepsele.

Cred că motivul este evident: banii. Afacerile cu droguri sunt suficient de profitabile încât să merite riscul de a sta închis timp de (cel mult) 20 de ani. În viziunea unora, în orice caz. Şi aceştia nu sunt chiar puţini. Pentru că ai 2 variante: eşti prins sau te-mbogăţeşti. Cel puţin, aşa cred cei care se implică-n aşa ceva. Şi, după ce vinzi primul gram, nu e greu să-ncepi să te vezi ca Al Pacino în „Scarface”. Contează să ai puţin curaj şi să cunoşti oamenii potriviţi.

Bine, ce-am scris mai sus este valabil în cazul drogurilor ilegale. Când vorbim despre cele legale, e şi mai simplu: vindem, plătim impozite şi aşteptăm ca autorităţile să mai interzică nişte produse, după ce ajung câţiva idioti la spital. Când se-ntâmplă asta, aducem alte substanţe. Compoziţie mai mult sau mai puţin diferită, efecte similare. Şi nu se va deranja nimeni să le interzică sau, cel puţin, să le analizeze. De ce? Pentru că statul are nevoie de bani.

Ce vreau să spun este că, atât timp cât există cerere, va exista şi ofertă. În momentul de faţă, cererea este foarte ridicată. E în trend să te spargi.

Iată de ce spuneam că lupta asta împotriva drogurilor se duce pe frontul greşit. Se-ncearcă eliminarea ofertei, dar cererea „se bucură” de prea puţină atenţie. Altfel spus, ar trebui diminuat consumul. Automat, ar scădea numărul traficanţilor şi cantităţile introduse în ţară.

Despre prevenirea consumului vorbim mâine.

Reclame

0 Responses to “iv. Putem suprima traficul de droguri?”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: