05
Iul
10

sistemul penitenciar… câteva idei

Nu este un secret că sistemul penitenciar din România se află la pământ. Şi, pe deasupra, costă de rupe. Citeam la un moment dat că un deţinut costă statul cam 2000 de lei pe lună, ceea ce este, după părerea mea, ENORM!

Aşadar, m-am gândit la câteva moduri în care detinuţii s-ar putea face destul de utili încât să justifice banii aceştia.

1. Să se organizeze cursuri la care deţinuţii să fie profesori. Tema: Lecţii de viaţă. S-ar putea să spuneţi că exagerez, dar cred că e destul de util pentru un puşti să ştie când să se bată şi când să fugă. Mult mai util decât, de exemplu, o ecuaţie chimică lungă şi-ncâlcită pe care, cel mai probabil, n-o va folosi în viaţa lui.

2. Să-i ajutăm să-şi descopere talentele. S-ar putea ca unii să fie capabili să compună o muzică înălţătoare cu un flex şi nişte gratii. Sau cu un ciocan şi o daltă, sculptând, de exemplu, zidurile exterioare ale taberei de vacanţă (muzică + sculptură). Sau, cine ştie, poate există pictori printre ei. Poate lui Gigi din celula 4 îi place să picteze. Cu sângele altora. E artă modernă, e ceva original, are o tentă macabră. Sigur se vinde.

3. Să se organizeze concursuri pentru cei care dau dovadă de o energie ieşită din comun. Ce fel de concursuri? De exemplu, un concurs de săpat tuneluri. Sau de escaladat ziduri. Sau întreceri prin pădure, cu nişte ciobăneşti germani (sau, pentru un plus de motivaţie, rottweiler-i) pe urme.

Dincolo de aceasta, sugerez să se acorde premiul „Deţinutul lunii” acelor studenţi care au o conduită ireproşabilă (inclusiv din perspectiva altor deţinuţi). Asta-i va motiva pe stimaţii deţinuţi să nu se mai mângâie între ei cu lama, să nu mai profite de fiecare moment în care cineva se apleacă să caute lama cu care vrea să-şi mângâie un coleg şi, în general, să nu se dedea la acte prin care pot fi tulburate liniştea şi armonia (îmi imaginez că, în momentul în care te ia prin surprindere un malac la duşuri, ai tendinţa să ţipi destul de tare încât să trezeşti tot penitenciarul).

Sigur, ar mai merge şi nişte ore de meditaţie şi filozofie Zen, dar despre asta vorbim în altă zi.

Anunțuri

0 Responses to “sistemul penitenciar… câteva idei”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


Feed. Bine fiert.

Mesaje cu liliacul călător

wordpress analytics
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: