13
mai
10

M-am întors

Ce s-a-ntâmplat în perioada în care n-am scris?

Printre altele, am decis să fiu mai tolerant. Aproape mi-a ieşit: am închis ochii la multe prostii, am încercat să-nţeleg diferite specimene, am acceptat că şi imbecilii irecuperabili merită o şansă… intenţiile au fost bune. Din păcate, patriarhia română m-a sabotat. Toleranţa are o limită, iar combinaţia dintre credinţă, propagandă şi bani se situează dincolo de aceasta.

Pe scurt: patriarhia consideră că nu e necesar să fie întrerupte lucrările la lăcaşurile de cult. Altfel spus: ţara se confruntă cu o situaţie economică oarecum albastră, salariile bugetarilor (inclusiv ale profesorilor, adică) şi pensiile vor fi reduse, iar cei care ne păzesc mântuirea spun că trebuie cheltuite milioane de Euro pentru a construi biserici. Trebuie să insist: dacă nu sunt bani pentru pensii, trebuie să fie bani pentru nişte clădiri în care oamenii se adună pentru a li se spune că, dacă-şi permit să fie oameni, vor arde-n Iad.

Cred că opinia mea este previzibilă, dar o voi exprima.

În primul rând, mi se pare interesantă ipoteza conform căreia frumuseţea de criză economică ar fi rezultatul unei crize morale şi spirituale. Ştiu că înaltele feţe bisericeşti sunt, în general, nişte târfe care-ar spune orice pentru a-şi proteja interesele. OK, să spunem că-i înţeleg (accesul la informaţie şi stiinţa sunt veşti proaste pentru biserică). Totuşi, nu cred că-n sânul bisericii ortodoxe române există mulţi specialişti în macroeconomie. Or avea mulţi contabili (din motive evidente), dar analizele cu privire la criză depăşesc limita ridicolului. Deci, o idee proastă.

În al doilea rând, să analizăm soluţia propusă de patriarhie: credinţă, rugăciune şi cooperare. Mă tem că, în Evul Mediu, lumea s-a confruntat cu nişte probleme mai serioase: războaie şi pandemii. Credinţa era atunci mult mai puternică decât azi. A ajutat cu ceva? Parcă nu. Oamenii mureau chiar dacă se rugau toată ziua. Deci, bazându-ne pe experienţele anterioare, putem spune că soluţia propusă este de o imbecilitate rară.

În al treilea rând, propun să le dăm dracului de lăcasuri de cult şi să construim nişte adăposturi pentru oamenii străzii. Şi, în general, chestii utile.

În al patrulea rând, aş dori să propun şi eu câteva soluţii:

1. Biserica să nu mai fie finanţată de Stat (pentru că face destui bani încât să se descurce singură şi pentru că există destule oi care cred că-şi cumpără mântuirea prin donaţii);

2. Impozite pe veniturile şi proprietăţile bisericii (pentru că, din perspectiva unora, credinţa este o afacere);

3. Control la sânge asupra modului în care sunt folosiţi banii din cutia milei („S-au strâns … RON? OK, cum îi folosiţi? Azil, adăpost, ajutoare? Cât pentru azil, cât pentru adăpost şi cât pentru ajutoare?);

4. Control la sânge asupra veniturilor preoţilor. Şi, din nou, impozite. Ai luat … RON pentru o nuntă? Ai luat … RON pentru o înmormântare? Ai luat … RON pentru c-ai mers acasă la oameni, ai spus „Doamne miluieşte” şi ai stropit pereţii? Vezi că banii aceia reprezintă un venit şi ai de plătit un impozit.

Ştiu că există destule vite care-ar urla că asemenea măsuri reprezintă un mare păcat, dar să fim serioşi: traversăm o perioadă de criză. Dacă tot trebuie să reducem cheltuielile şi să scoatem bani din orice, biserica s-ar putea dovedi (în sfârsit) foarte utilă.

Reclame

6 Responses to “M-am întors”


 1. 1 RoleModelu
  mai 16, 2010 la 9:07 pm

  Vrajbă! Arzi în Iad, prietene. Presimt că o să-ţi cadă o turlă de biserică în curs de reabilitare zilele astea.

 2. 2 Jorel
  iunie 4, 2010 la 4:44 am

  welcome back, inainte de toate 🙂

 3. 4 SV
  septembrie 21, 2010 la 11:19 am

  Draga Teo,

  Sunt de acord cu ideea profanarii instutiei bisericesti de catre oameni.
  Multe din ritualurile practicate astazi sunt de natura superstitioasa, si nu religioasa (vezi plimbarea mortului prin sat).
  Sunt perfect de acord cu impozitarea Bisericii si a clericilor. Pentru a fi echitabil, ar trebui sa nu se perceapa nicio taxa la Biserica. Daca ar fi totalmente finantata public, as intelege absolvirea de la plata impozitelor.
  Este adevarat ca Biserica nu ar trebui sa fie o institutie (atat dpdv guvernamental, cat si fizic) vanitoasa, ci eforturile ar trebui indreptate ajutorarii crestinilor, credinciosilor (si nu numai!).
  Nu cred ca Dumnezeu ar cladi adevarate palate inchinate Lui.
  Insa nu uita ca Biserica a fost cea mai importanta institutie din istorie pentru evolutia omului. Fara Biserica nu ar exista legi, ar fi haos. Fara credinta, multi nu ar avea niciun impediment in a te omori.
  Biserica a introdus aceasta cenzura omului, aceasta supunere, obedienta, pentru ca altfel ar fi fost de neoprit si de necontrolat.
  A controlat Biserica mintea multimii timp de mii de ani? Da. Dar nu e neaparat un lucru rau. Oricat ar suna de ciudat, Biserica a pus bazele civilizatiei moderne.
  Omul nu ar fi putut educa, disciplina atat de bine masele, astfel incat sa se creeze un minim de ordine in societate pentru a putea convietui si evolua.
  Credinta, care transcede Biserica, este cel mai de pret lucru, pentru ca viata aici este muritoare, pe cand Dincolo e nesfarsita.

  Sergiu Voicu

  • 5 Teo
   septembrie 23, 2010 la 11:06 am

   Dragă Sergiu,

   Sunt de acord că biserica a avut un rol important în clădirea civilizaţiei moderne, dar sunt de părere că, în perioada actuală, importanţa ei a scăzut. În consecinţă, cred că ar fi timpul să se schimbe puţin modul în care este văzută instituţia (pentru că, din punctul meu de vedere, biserica este doar o instituţie). Voi scrie mai mult despre asta în curând (despre locul bisericii în societatea modernă, adică).


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: