12
feb.
10

Ne-au interzis Special Gold-ul

Alături de alte plante şi substanţe. Sunt nocive, provoacă dependenţă, au murit unii, au ajuns alţii la spital.

Am auzit o groază de păreri cu privire la asta. Nu m-a interesat în mod deosebit toată nebunia, dar mă enervează că foarte mulţi spun că măsura Guvernului este lăudabilă. Pentru că măsura asta e un mare, dar foarte mare, bullshit.

Ştiţi ce sunt produsele (mai nou) interzise? Vă dau câteva indicii: influenţează procesele din creier, te fac hiperactiv/vesel/plin de bune intenţii. Sau amplifică starea pe care-o aveai deja. Când trece efectul, mai vrei. Până şi un tâmpit irecuperabil ar trebui să-şi dea seama că sunt droguri. Erau legale pentru că nu fuseseră interzise (da, e ora truismelor).

Pe la-nceputul lui ianuarie, când au început să fie mediatizate problemele cauzate de prafurile legale, autorităţile habar n-aveau ce conţine Special Gold. Cel puţin, asta a reieşit dintr-un reportaj: băieţii de la Antidrog tocmai trimiseseră un pliculeţ la analize. Şi se comercializa de luni bune. Adusese o groază de bani (un pliculeţ se putea cumpăra din depozit cu 7-10 lei, pentru a fi revândut cu 45-50 de lei), existau comercianţi care nu se mai complicau cu alte produse şi unii davişti  se „reprofilaseră” pe Special Gold.

Ce să-nţeleg de aici? Că pe nimeni n-a interesat care-i treaba cu plantele şi substanţele acelea? Că toţi au început să manifeste un oarecare interes după ce presa le-a pus câteva întrebări (precum „ce conţine?” şi „ce efecte are?”) şi ei n-au ştiut ce să răspundă? Că s-au dat de ceasul morţii după ce a murit un puşti şi alţii au ajuns la spital?

Pe scurt: că au decis să se intereseze şi să ia măsuri în momentul în care opinia publică a aflat că se vând, absolut legal, droguri care fac victime? Da. Asta se-nţelege. Pariez că, dacă presa nu prezenta detaliat problema, ordonanţa se dădea peste câteva luni… dacă se mai dădea.

Adevărul este că România a fost un paradis pentru astfel de afaceri. Ştiţi fraza „produsele noastre nu au efecte secundare, nu provoacă dependenţă şi, în plus, sunt absolut legale”? Cel mai probabil, a fost adevărată la-nceput, când importatorii încercau marea cu degetul. Când au văzut că nu se interesează nimeni de ce vând ei, s-au orientat spre produse mai tari. Astfel, unii dintre clienţii care intrau de plăcere în magazin au ajuns să intre de nevoie.

Acum, să fim puţin pragmatici: problema nu e că unora le place să fumeze sau să prizeze ceva din când în când. O fac pe pielea lor şi, dacă au o limită, nu va avea nimeni de suferit. Plusând puţin, nu-mi pasă că Gigel a tras pe nas de câteva ori, nu s-a oprit când a-nceput să simtă nevoia de praf şi a ajuns dependent. Şi, ca să fiu sincer, nu-mi pasă nici dacă Gigel bagă droguri în el până moare. Atât ştie, atât face.

În schimb, mă interesează că este posibil ca Gigel să aibă 12 ani şi, implicit, să fie un puştan teribilist şi naiv. Ce pretenţii să ai de la el? Mă interesează că s-ar putea ca Gigel, indiferent de vârstă, să-mi dea-n cap ca să facă rost de bani pentru droguri. Mă interesează că Gigel ar putea ajunge să vândă heroină la colţ de stradă. Mă interesează că-n România nu există suficiente centre de dezintoxicare. Mă interesează că-n puşcărie şi-n centrul de dezintoxicare poţi cumpăra droguri. Mă interesează că de campaniile împotriva drogurilor se ocupă, în general, oameni care-au tras cel mult câteva fumuri de marijuana şi, fireşte, nu prea au de unde să ştie despre ce dracu’ vorbesc. Sau oameni care cred că un puşti de 14 ani nu se va atinge de droguri pentru că i-au spus ei că sunt periculoase. Mă mai interesează că diverşi medici şi băgători de seamă de la ONG-uri îţi spun că iarba e primul pas spre heroină, în timp ce oamenii care fumează frecvent iarbă spun că nu i-a bătut niciodată gândul să treacă la altceva.

Pe scurt: mă interesează că lupta împotriva drogurilor este coordonată mai mult cu curul decât cu capul, de către „specialişti” care, în general, vorbesc din cărţi şi urmăresc să-şi justifice banii. Şi că lunga perioadă în care Spice Shop-urile au vândut cam ce-au vrut patronii ar putea avea urmări nasoale pe termen lung.

Alo, opinia publică! Domnu’ Boc! Astea sunt adevăratele probleme, nu faptul c-a mierlit-o unul. Iar ordonanţa de ieri este, după cum spuneam, o mână de praf în ochii celor care nu pot gândi decât pe termen scurt.

Băi, Guvernul a interzis nişte droguri! Incredibil! Când vin medaliile?

Reclame

1 Response to “Ne-au interzis Special Gold-ul”


  1. 1 RoleModelu
    februarie 15, 2010 la 12:50 am

    Nu puneti pizde cu flyere sa ne puna in parcuri problema drogurilor ca o spun de parca ar vinde farduri. Puneti pizde cu jointuri fumate sa ne spuna: „Uite, trage un fum din asta si convinge-te ca nu-i buna.”
    Pentru restul versurilor la fel de bine facute despre toata treaba cu Spice-urile si lupta anti-drog, Spike feat. Grasu’ XXL – Spune „Nu”. Dar banuiesc ca o stii, da?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: