31
dec.
09

Concluzii pe 2009

A mai trecut un an, am mai făcut una şi alta, am mai cunoscut oameni, am mai învăţat câte ceva. A fost un an destul de bun.

Spuneam c-am învăţat câte ceva? Da. Despre mine, despre oameni, despre adunătura pe care-o numim „societate” şi despre mecanismele care fac această adunătură să mă calce pe nervi (în cea mai mare parte a timpului).

Intrând prin portalul pe care scrie „continuă să citeşti” puteţi pătrunde în lumea mea plină de înţelepciune.

Concluziile trase-n 2009…

1. Nu poţi schimba un om. Dacă vrea el să-şi îmbunătăţească viaţa, o va face. Dacă nu, nu.

2. Intenţiile bune pot întoarce o persoană împotriva ta. Pentru că oamenii pot fi proşti. Sau laşi. Sau exagerat de orgolioşi.

3. Nu poţi convinge un prost că n-are dreptate. Dacă-ţi faci un scop din asta, îl poţi convinge cel mult că ai ceva împotriva lui, că el este special şi că tu eşti o fiinţă inferioară.

4. Sa porţi o discuţie în contradictoriu cu un prost este ca şi cum ţi-ai băga un ardei iute-n fund. Are idei puţine, dar fixe. Şi le poate susţine ore-n şir cu argumente cretine şi lipsite de logică, în timp ce respinge orice contraargument.

5. Femeile, contrar părerii generale, nu sunt complet lipsite de logică. Au o logică a lor, dar trebuie să le-nţelegi emoţiile ca s-o vezi.

6. Femeile pot adopta şi logica masculină, atunci când este-n interesul lor s-o facă. Şi, total nesurprinzător, se pricep s-o folosească (pentru că este-n interesul lor).

7. Din ce în ce mai mulţi bărbaţi adoptă logica feminină. Pentru că „aşa simt/am simţit şi n-am ce face” este cel mai bun argument.

8. Daca te-ncadrezi la 7, eşti un terminat.

9. Dacă nu vrei să urli, nu umbla cu lupii. Sau măcar fii destul de deştept încât să nu faci reprosuri de tipul „credeam că mă cunoşti destul de bine încât să-ţi dai seama că nu sunt genul care să urle!”.

10. Dacă vrei ceva, este o idee bună  să fii realist în legătură cu şansele de-a obţine acel ceva. Altfel, vei fi dezamăgit. Şi, fireşte, îi vei învinovăţi pe alţii.

11. Este mai uşor să-ţi doreşti şi să visezi decât să faci. Pentru că este mult mai uşor să găseşti scuze decât să-ţi asumi responsabilitatea pentru un eventual eşec.

12. Consecinţa lui 12: este uşor să dai vina pe alţii (sau pe soartă, pentru că ea nu comentează) şi să te plângi că ai o viaţă naşpa.

13. Eşti, sau ar trebui să fii, cel mai bun prieten al tău. În caz contrar, mai devreme sau mai târziu, vei fi dezamăgit şi vei spune că te-a trădat o persoană pe care te bazai. În realitate, te-ai trădat singur.

14. Nu poţi pretinde altei persoane să-şi abandoneze ambiţiile şi ţelurile pentru tine. Chiar dacă tu ai făcut deja asta pentru persoana respectivă.

15. Egocentrismul este motorul tuturor comportamentelor şi acţiunilor. Diferenţa o face modul în care-ti hrăneşti egoismul.

16. Mulţi resping ideea de la 15. Să vă dau un exemplu: dacă te sacrifici pentru cineva, o faci pentru că ţii la persoana aceea şi ideea că i-ai făcut un bine îţi va provoca o stare de mulţumire. Sau pentru că, în codul tău moral, asta trebuie să faci (şi te-ai simţi foarte prost dac-ai proceda altfel).

17. Morala este supraestimată. Morala ta nu coincide în mod obligatoriu cu a mea, aşa că tine-o pentru tine.

18. Morala poate fi o scuză bună pentru laşitate.

19. Suntem animale raţionale şi civilizate, dar animale. Sau credeţi că instinctul sexual, frica şi tendinţa de-a reacţiona agresiv/de a fugi atunci când te simţi ameninţat (şi altele) sunt determinate de raţiune/religie/civilizaţie?

20. Poţi încerca să-ţi reprimi latura animalică, dar nu vei reuşi decât temporar.

21. Fiecare om are o latură bună si o latură rea. Cam la fel ca-n „Star Wars”: light side şi dark side.

22. Totul este relativ. Felul în care vezi lumea este influenţat de experienţele trăite şi de propria personalitate.

Reclame

2 Responses to “Concluzii pe 2009”


  1. ianuarie 2, 2010 la 12:39 am

    o radiografie completa!
    PS: la multi ani!

  2. 2 RoleModelu
    ianuarie 7, 2010 la 11:21 pm

    Profuuund, mestere, dar si un pic trist. Din seria „Sad but true”, cumva? :-s


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: