12
iun.
09

Psihologia violenţei

Există 3 tipuri de gânduri violente.

I. „Ah, ce ti-aş trage câteva bucăţi, în ciuda faptului că nu mi-ai făcut nimic si n-am avea niciun motiv logic să vreau să-ţi fac rău!”.

Dacă te-ncearcă astfel de gânduri, fii pe pace: ai un temperament antisocial şi porniri violente. Mai grav era dacă erai nebun sau te băteai cu un prieten imaginar. Sau cu un alter ego care plănuia s-arunce-n aer clădiri.

II. „Ah, nu-i suport pe spurcaţii din categoria ta! Şi te-aş nenoroci doar pentru că reprezinţi ceva ce eu detest!”.

Apartenenţa la o anumită categorie te poate ajuta s-ajungi acasă cu faţa tumefiată. Sau să inhalezi substanţe care au darul de-a arde plămânii. Hitler a fost un adept al acestei idei, motiv pentru care un ONG evreiesc urla, în urmă cu 3-4 ani, că Wagner ar trebui interzis (că-i plăcea piticului cu mustaţă hazlie). Fireşte, discriminările pe criterii de etnie ţin de trecut (poate ne mai discriminează ţiganii, dar noi le permitem), aşa că ne putem lega de orientările muzicale, comportamentale şi de preferinţele în materie de modă. Eu, de exemplu, văd saci de box când mă uit la oamenii care ascultă orice fel de muzică în autobuz (şi n-au căşti), în cei care urlă şi râd ca nişte clovni virgini în autobuz şi-n valoroşii cu tricouri aurii.

III. „Din motive perfect logice, mă deranjezi. Şi meriţi să suferi.”

Simplu, nu? Un dobitoc îţi strică ziua, aşa că vrei să-i maltratezi mufa. Nimic mai firesc! Este clar că imbecilul ăla pe care nu l-ai mai văzut în viaţa ta e vinovat că urşii panda (care ţie-ţi plac foarte mult) sunt pe cale de dispariţie. Sau că dinozaurii au murit şi tu ţi-ai fi dorit să ai ocazia să te fugărească un Tyrannosaurus Rex. Sau că hahalera de Ephialtes i-a trădat pe spartani şi tu n-ai putut să vezi „300 II”, în care Leonidas ar fi cucerit Imperiul Persan.

Ce să-i faci, viaţa e nedreaptă cu toată lumea. Şi sigur există un vinovat pentru asta!

Reclame

3 Responses to “Psihologia violenţei”


  1. 1 RoleModelu
    noiembrie 25, 2009 la 11:27 am

    Imi place ca, desi esti student la Drept, mintea ta functioneaza la parametrii de Psihologie. Fie intelectul tau superior, fie berea, sunt de vina pentru aceste porniri rationale exprimate asa de lucid pe acest minunat material didactic cuprinzator a lectii de viata, aka blog-ul tau. Ceea ce ma face sa ma gandesc ca ai un blog mai tare ca al meu si as vrea sa iti indoi muianu’. In ce categorie ma incadrez? :))

  2. 3 RoleModelu
    aprilie 29, 2010 la 9:20 am

    N-am aflat. Şi ne-am mai întâlnit.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: