13
mai
09

Educativ

Există oameni al căror unic scop este să-i sece pe ceilalţi. De energie, de sentimente, de orice (nu pun la socoteală banii, pentru că de ei se leagă alte situaţii). Să spunem că faci cunoştinţă (cu un singur i, pentru cine crede contrariul) cu o astfel de persoană. S-o numim X şi să admitem că poate fi femeie sau bărbat. Să mai spunem că decizi că n-ai destule probleme şi c-ar fi acceptabil să preiei şi problemele persoanei respective… încurcându-te cu ea.

Am onoarea să te-anunţ că ai 2 posibilităţi:

1. te trezeşti la realitate şi-ţi vezi de viaţă, fără o greutate suplimentară în spate;

2. nu renunţi, ajungi o epavă şi X începe să simtă nevoia de ceva nou (pentru că nu mai ai ce-i oferi).

Urât şi foarte diferit de perspectiva altruistă şi optimistă care, probabil, ţi-a fost băgată pe gât. Ce-am spus ar putea avea efect dac-aş argumenta, aşa că să-ncepem cu enumerarea principalelor caracteristici ale lui X:

1. este perfect(ă), dar neînţeles (neînţeleasă);

2. toată lumea are ceva cu el (ea)… în general, motivul este invidia;

3. viaţa lui (ei) este o dramă continuă;

4. are tot timpul probleme şi cea mai mare plăcere a lui (ei) este să fie compătimit(ă);

5. vrea foarte mult şi nu consideră că verbul „a merita” are vreo relevanţă în cazul lui (ei);

6. este instabil(ă) emoţional;

7. are o justificare (aproape logică, în multe cazuri) pentru tot ce face, deoarece nu este niciodată vinovat(ă).

8. ceea ce este o greşeală în cazul tău nu este o greşeală în cazul lui (ei).

De cele mai multe ori, această persoană este o drama queen (în cazul sexului drăgălaş) sau un suflet de artist (în cazul sexului aflat în plin proces de efeminare). Tu, ca un om bun, vrei s-o (să-l) ajuţi să-şi rezolve problemele, pentru ca apoi să fii Superman (Wonder Woman) în ochii ei (lui) şi să trăiţi fericiţi împreună (eventual, cu o droaie de copii care să urle-n autobuz şi să-mi trezească porniri criminale). Trece un timp şi constaţi că X nu prea face nimic ca să-şi facă ordine-n viaţă. Văzându-i atitudinea iritant înduioşător de pesimistă („nu ştiu ce să fac, toţi au ceva cu mine, nici nu ştiu de ce mai trăiesc”), îl (o) convingi că are multe motive să trăiască (în loc să-i aduci o sfoară) şi te implici şi mai mult. De această dată, nu te vei mulţumi să-l (s-o) ajuţi, ci-i vei  rezolva tu problemele. Singur(ă). Partea deprimantă este că eşti sincer convins(ă) că poţi.

Regret să-ţi dau de ştire că nu poţi. După cum vei observa, X ţine cu dinţii de probleme. Dacă, totuşi, reuşeşti să rezolvi o problemă, va mai apărea (cel puțin) una. În caz ca nu te-ai prins: X are nevoie ca numărul de probleme să fie constant sau în creştere (devine plictisitor să te plângi mereu de aceleaşi 2-3 lucruri). Dacă nici acum nu renunţi, va renunţa X, mai devreme sau mai târziu. „Bine, dar X mi-a spus că sunt primul (prima) căruia (căreia) i-a păsat cu adevărat de ea (el)… ce să cred?”. Iată ce să crezi: dacă nu-ţi pasă de problemele ei (lui), eşti al dracului de egoist(ă) şi vrei să-ţi baţi joc. Dar, dacă-ţi pasă şi-ncerci s-ajuţi, eşti sufocant(ă) şi n-o (nu-l) iubeşti aşa cum e.

Să ne întoarcem la ipoteză: cunoşti o persoană care-ntruneşte caracteristicile de mai sus şi te simţi tentat(ă) să protejezi şi s-ajuţi. Acum cunoşti toate datele problemei. Ce vei face?

Reclame

3 Responses to “Educativ”


 1. 1 Damnata
  mai 14, 2009 la 3:09 pm

  Heh, mi-aduce aminte de textul ala misto cu Love is a fallacy. Oricum..stii raspunsul meu: Walk on..

 2. 2 Clau
  august 21, 2009 la 10:08 am

  Deci pana la urma e mai bine sa te retragi, dar daca nu te implici sa-i rezolvi chiar toate problemele sau chiar deloc?? ce se va intampla, va pleca ?

 3. 3 RoleModelu
  decembrie 9, 2009 la 10:34 am

  Keep walking. Johnny Walker =;


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: